-
استاد : میرزائی
-
مقطع : دهم
-
حجم جزوه : 2 مگ
-
تاریخ : 20/06/08
-
تعداد بازدید : 4422
-
نظرات : ۰
-
نویسنده : konkuru
جزوه شیمی دهم فصل سوم مبحث خاصیت اسمز
یک جزوه بسیار عالی از شیمی دهم فصل سوم مبحث خاصیت اسمز اثر استاد بهزاد میرزائی بزرگوار
کمی از داخل جزوه :
خواص محلول ها اسمز
حرکت آب به دورن و بیرون سلول ها در گیاهان و همچنین در سلول های بدن ما یک فرایند مهم بیولوژیکی است که به غلظت حل شونده در محلول بستگی دارد. در این که فرایند اسمز نامیده شده است، مولکول های آب از میان یک غشای نیمه تراوا از سمت محلولی که در آن غلظت حل شونده کمتر است، به سمت محلولی با غلظت حل شونده بیشتر حرکت می کنند.
در شکل زیر آب در یک سمت غشای نیمه تراوا و محلول ۵ %شکر )محلولی دارای ۵ %شکر و ۹۵ %آب(، در سمت دیگر غشا قرار دارند. غشای نیمه تراوا به مولکول های کوچک آب اجازه می دهد از دیواره غشا در هر دو جهت عبور کنند، اما مانع عبور مولکول های بزرگ شکر از دیواره غشا می شود. بنابر این سطح مایع در سمت محلول شکر نسبت به سمت آب بالا می رود. اضافه شدن مولکول های آب در سمت محلول شکر، آن را رقیق می کند تا وقتی که تعادلی بین حرکت مولکول های آب در دو سمت غشای نیمه تراوا ایجاد شود.
سرانجام ارتفاع محلول شکر فشاری به سمت پایین ایجاد می کند، که فشار اسمزی نامیده می شود، فشار ایجاد شده مانع اضافه شدن بیشتر آب به محلول شکر می شود. در نتیجه ارتفاع آب و محلول شکر در دو سمت دیواره غشاء ثابت می شود.
با گذشت زمان آب از منطقه ای که غلظت حل شونده کم است )آب خالص( به سمت منطقه ای که در آن غلظت حل شونده زیادتر است )محلول ۵ %شکر(، حرکت می کند. حرکت آب تا زمانی ادامه دارد که فشار ناشی از ارتفاع محلول در میله در اثر جاری شدن آب از بشر به درون کیسه به قدری زیاد شود که بین مولکول های آب که از دو سمت غشا عبور می کنند تعادل برقرار شود. این ارتفاع در میله فشار اسمزی نام دارد.
بخش دانلود